Пшеница за кълн и варене "Здраве за Вас" 500g
Пшеница за кълн и варене "Здраве за Вас" 500g
Без глутен и ГМО. Веган.
Референция: 3032
Суха ароматна гъба Шийтаке 100g
Суха ароматна гъба Шийтаке 100g
Начин на употреба:
Препоръчителната доза e 6-16 г сушени гъби шийтаке на ден. Преди да се консумират, трябва да се ре-хидратират, като се накиснат за няколко часа в студена вода. Използвайте като добавка към супи, ориз и китайски ястия. Може да пасирате и консумирате под формата на пастет.
Условия за съхранение:
В добре затворена опаковка на сухо и проветриво място, защитено от пряка светлина.
Произход на гъби Шийтаке
Много често наричат шийтаке „императорска гъба“. Можете дори да я срещнете под наименованието „гъба на живота“, като и двете прозвища водят началото си от далечното минало в Азия. Именно от там произхожда това интересно творение на природата. По-точно – Източна Азия, където императорите са я използвали като средство за подмладяване векове наред. Името, с което гъбата е позната в биологията, идва от „ший“ – дървесен ствол, защото расте върху дървесна повърхност. Самите гъби си имат и предпочитания в това отношение – най-често можем да ги открием върху дъбови стволове. Отделно от това, мнозина я наричат „зимна гъба“ или „гъба-цвете“, заради окраската, която се получава върху шапчицата. Ако искате да я различите, тази нейна част ще ви подскаже дали сте на прав път. Тя има чадъроподобна форма. Достига до височина 15см.
Въпреки далечния си източен произход, днес шийтаке е разпространена в цял свят заради полезните си свойства. Въпреки това, гъбата изисква много специфични условия за растеж и развитие, затова и не всеки може да се захване с отглеждането й. За сметка на това, след като достигне до развитие и последен стадий на растеж, шийтаке се употребява изцяло.
Състав и свойства
От биохимична гледна точка гъбите шийтаке са богати на протеини, имуностимулиращи и антибактериални съставки. Това с времето ги е направило незаменими в лекуването на хронични болести. Нещо повече – дори се счита, че облекчават симптомите при редица нелечими (засега) заболявания, за които ще говорим малко по-надолу.
Част от така полезните свойства на гъбите шийтаке идват от полизахаридите в тях. Видовете съединения от този тип са познати още като лентинан, който може да се извлече единствено и само от този тип гъби. Затова и те са толкова ценни за фармацевтичната индустрия. Спецификата на лентинана е в това, че той предизвиква производството на определен тип бели кръвни клетки.
Противотуморни свойства
Изключително силни и добре известни на медицината са именно с това. Затова и широко се използват в лекарствата и профилактичните процедури при различните видове рак. Любопитното е, че елементите в шийтаке премахват туморните тъкани, без да разрушават здравите. Разновидностите рак, при които се прилага, са при туморни образувания на стомаха, яйчниците, белите дробове, гърдата, черния дроб и дебелото черво.
Регулират кръвното налягане
Следващото свойство на шийтаке, на което си заслужава да обърнем внимание, несъмнено е именно това.
По-добър тонус
Заради многото микроелементи в състава си, шийтаке е добре известен начин да стимулираме организма си повече. Специалистите препоръчват да се приема в по-бедните на естествени витамини и минерали сезони, но и при живот под стрес и с по-малък прием на витамини.
По-висок имунитет
Комбинацията от микроелементи и противовъзпалителни съединения със сигурност казват едно. А именно: ако добавите към менюто си шийтаке, то със сигурност ще имате по-силен имунитет;
По-красива и здрава кожа с гъби шийтаке
Свойството е открито още преди стотици години от азиатските императори. Те са използвали гъбата основно, защото смятали, че тя им помага да бъдат по-младолики.